Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page

קפיצות גדילה אצל תינוקות: מה זה ואיך מתמודדים?

במהלך שנת החיים הראשונה, תינוקות חווים שלבי התפתחות מואצים הנקראים "קפיצות גדילה". שלבים אלו מבטאים שינויים משמעותיים בגדילה, בהתפתחות המוטורית והקוגניטיבית, ומלווים לרוב באי שקט, יניקות תכופות, ובשינויים בדפוסי השינה.

מהי קפיצת גדילה? תינוקות גדלים ומתפתחים בקצב מסחרר – עד גיל שנה הם משלשים את משקלם מלידה, מוחם בונה קשרים עצביים חדשים, ומערכות הגוף כולן מתעדכנות תדיר. בתקופות מסוימות ההתפתחות הזו מואצת במיוחד, כמו בגיל חודש, ארבעה חודשים ותשעה חודשים – אז מופיעים שינויים כמו התהפכות, זחילה, עמידה והתחלת דיבור( American Academy of Pediatrics).


סימנים אופייניים לקפיצת גדילה:

  • הנקה תכופה מאוד – התינוק מבקש לינוק כמעט כל שעתיים, יונק בעוצמה, ולעיתים נראה חסר שקט בזמן ההנקה.

  • שינויים בשינה – ישנים הרבה מהרגיל או להפך, מתעוררים בתדירות גבוהה בלילה, לעיתים בבכי פתאומי.

  • אי שקט כללי – בכי ממושך, צורך בהרגעה בידיים, במנשא, בנידנוד, או בדרכים מוכרות אחרות.

  • תחושת ריקנות בשדיים – תחושת חוסר חלב אצל האם, שנובעת מהביקוש המוגבר של התינוק.




crying baby

איך מתמודדים עם קפיצת גדילה?

  • הנקה לפי דרישה – המשיכי להניק גם אם התינוק מבקש לעיתים קרובות. הגוף שלך יסתנכרן עם הצרכים ויגדיל את כמות החלב בהתאם. אל תדאגי אם את מרגישה "ריקה" – זוהי תחושת מעבר טבעית.

  • תמ"ל לפי דרישה – לתינוקות שניזונים מתמ"ל, ניתן להגדיל את תדירות הארוחות ולהקטין מעט את הכמות בכל בקבוק כדי להימנע מהאכלת יתר. לדוגמה, תינוק שאוכל 150 מ"ל כל 4 שעות – אפשר לתת לו 120 מ"ל כל שעתיים-שלוש. חשוב לעקוב אחרי סימני שובע ורעב.

  • שימור הרגלים קיימים – בתקופות של קפיצת גדילה מומלץ להיצמד לשגרת ההרדמה וההרגעה הרגילה של התינוק. אם היה רגיל להירדם במיטה עם ליטוף – המשיכו כך. אם רגיל להירדם על הידיים – עשו זאת. יחד עם זאת, השתדלו לא להכניס הרגלים חדשים שעלולים להישאר איתכם לאורך זמן מבלי שהתכוונתם לכך.

  • תמיכה והרגעה רגשית – השתמשי במנשא כדי לשאת את התינוק צמוד אלייך, דבר שיכול להקל עליו רגשית ולספק תחושת ביטחון. הרבי בחיבוקים, נשיקות וקשר עין. כאשר העומס גובר, פני לסביבה הקרובה – בן/בת זוג, סבא וסבתא או חברים – ובקשי עזרה. גם מנוחה שלך היא חלק מהטיפול בתינוק.

  • סביבה מרגיעה – נסי להפחית גירויים סביבתיים ככל שניתן. אור עמום, קולות שקטים ומגע עדין מסייעים לתינוק להתמודד עם גודש התחושות שהוא חווה בזמן קפיצת גדילה.

  • טיפול מונע בהרגלים בעייתיים – גם אם כרגע נדמה ש"אין ברירה אלא להרדים על הידיים" – זכרי שזה שלב זמני. שמירה על עקביות, לצד גמישות מתונה, תסייע במניעת דפוסים לא רצויים בעתיד.


מתי לפנות לרופא?

אם מופיעים סימנים כמו חום, טיטולים יבשים, ירידה בתגובתיות או פריחה, יש לפנות מיידית לבדיקה רפואית (NHS – When to seek medical advice).


ולסיום: קפיצות גדילה הן תהליך טבעי ובריא. הן אולי מאתגרות, אך מעידות על כך שהתינוק שלך גדל ומתפתח כראוי. סמכי על גופך, שימרי על שגרה, היי קשובה לצרכים של שניכם, ואל תהססי להיעזר באנשי מקצוע במידת הצורך – יועצות הנקה, אחות טיפת חלב או יועצת שינה יוכלו להציע תמיכה מותאמת שתעזור לכן לעבור את התקופה הזו בקלות יחסית.





Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación

לחצי ליצירת  קשר:

נבנה ע"י חיון קרלוס בעזרת WIX.COM כל הזכויות שמורות ל"בייבי בית -ייעוץ הנקה ייעוץ שינה וליווי אחות"Ⓒ

bottom of page